Kerststol

Als ik thuis ben (en even de tijd heb..) duik ik vaak de keuken in om iets te bakken. Vandaag ben ik alvast voor de kerst aan de slag gegaan en bakte deze heerlijke stol!
Gluten- en lactosevrij en de suikers komen uit de appel, rozijnen, cranberry’s en medioul dadels. Door deze ingrediënten er allemaal of deels in te doen kun je het recept dus zo zoet maken als je zelf wilt.

Wat heb je nodig?
Ingrediënten voor het spijs:
– 100 gram amandelmeel
– 100 gram medioul dadels
– 2 eetlepels citroen

Ingrediënten voor het brood:
– 350 gram amandelmeel
– 15 thee lepels wijsteen bakpoeder of 6 theelepels baking soda
– 70 gram (plantaardige) roomboter
– 2 eetlepels geraspte kokos
– 1 appel
– 6 eieren
– 100 gram rozijnen
– 75 gram cranberry’s
– 50 gram hazelnoten

– eventueel amandelschaafsel

Aan de slag!
1. Eerst maak je het spijs.
Ontpit de dadels en leg ze 10 minuten in de schaaltje met warm water.
2. Giet het schaaltje met dadels af en pureer of prak de dadels.
3. Voeg het amandelmeel en citroensap erbij en kneed het met je handen totdat het spijs wordt.
4. Doe het spijs in aluminiumfolie en leg in de koelkast.

5. Verwarm de oven voor op 180 graden.

6. Tijd voor het brood.
Leg de rozijnen en cranberry’s 10 minuten in de schaaltje met warm water.
7. Pak en kom voor het meel, kokos, en bakpoeder en meng goed door elkaar.
8. Smelt de boter en voeg dit samen met de eieren bij het meel.
9. Schil de appel en snijd of rasp in kleine stukjes en voeg erbij.
10. Doe de hazelnoten, rozijnen en cranberry’s (zonder water) erbij en roer goed door elkaar.

11. Pak een cakevorm en vet deze in of bekleed met bakpapier.
12. Verdeel de helft van het brooddeeg in de cakevorm.
13. Haal het spijs uit de koelkast, rol deze een beetje uit en leg op het brooddeeg in de cakevorm. Zorg dat het niet tegen de rand van de cakevorm ligt, zodat het spijs in de stol blijft.
14. Verdeel de rest van het brooddeeg over het spijs.
15. Eventueel: strooi het amandelschaafsel over de stol en druk goed aan.
16. Zet de stol 45 minuten in de oven en klaar!

Tip voor bijvoorbeeld een high tea: Ik had een klein beetje spijs bewaard en een paar kleine stolletjes gemaakt in een cakevormpje.

Toen het was afgekoeld heb ik de stol in plakjes gesneden en in de vriezer gedaan, dus kunnen we af en toe een plakje eten.

Fijne kerst allemaal!

Add A Comment